KRONISK BIHULEBETÆNDELSE

Kronisk bihulebetændelse

Kronisk bihulebetændelse kan have flere årsager. Oftest er der tale om en kombination af snævre åbninger ind til kæbehulerne, en tendens til hævede slimhinder og bakteriel infektion. Når først der er infektion, kan der opstå en ond cirkel, hvor den ene antibiotikakur efter den anden kun har midlertidig effekt. Hvis der er bakteriel infektion, har den nyeste forskning vist at bakterierne kan gemme sig i biofilm – i dvalestadier – hvor antibiotika ikke kan nå dem. I disse tilfælde må behandlingen koncentrere sig om næseskylning, med midler der nedbryder biofilmen, kombineret med antibiotika baseret på en podning. Desuden gives næsespray for at tage hævelsen.

De snævre åbninger ind til kæbehuler og de små bihuler kan afhjælpes ved en kikkertoperation. Denne løser imidlertid ikke infektionsproblemet.

Allergi i næse og bihuler

Allergi, f.eks. høfeber, kan give kortvarigt eller kronisk hævede slimhinder i næsen og sekundært være årsag til bihulebetændelse. Vi foretager priktest for at komme diagnosen nærmere. Desuden gives råd og vejledning om forholdsregler i forbindelse med erkendt allergi.

Næsepolypper

Nogle mennesker lider af næsepolypper, som undertiden er en del af den samme lidelse som asthma. Næsepolypper kan både behandles medicinsk eller opereres bort ved en kikkertoperation